Co powinniśmy wiedzieć o odciąganiu pokarmu z piersi i jego przechowywaniu?
-
Pojemniki powinny być z tworzywa sztucznego dopuszczonego do kontaktu z żywnością, muszą być szczelnie zamykane i porządnie umyte i zdezynfekowane.
-
Każdy pojemnik powinien mieć informację o dacie i godzinie odciągnięcia pokarmu.
-
Można zbierać porcje pokarmu z okresu 12 godzin jeżeli schłodzimy je uprzednio do tej samej temperatury. Nie należy umieszczać pokarmu na drzwiach lodówki – jest wtedy bardziej narażony na zmiany temperatury.
-
Raz rozmrożone mleko nie powinno być zamrażane powtórnie.
-
Rozmrażamy np. wkładając je na 12h do lodówki – takie mleko aby było świeże może w niej spędzić 24 h.
-
Nie ma konieczności podgrzewania mleka przechowywanego w temperaturze pokojowej, aczkolwiek optymalna temperatura to 37 st. C.
-
Mleko rozmrożone w ciepłej wodzie lub w inny sposób może być przechowywane w temp pokojowej do 4h.
-
Mleko raz podgrzane i nie zjedzone przez dziecko należy wylać.
-
Nigdy nie należy podgrzewać mleka mamy w mikrofalówce ani kuchence gazowej czy elektrycznej – mleko traci wtedy składniki odżywcze.
-
Nie należy mieszać pokarmu rozmrożonego ze świeżym.
-
Mleko w temp. pokojowej może stać przez 4 godziny, w zamrażalce zaś o temp do
– 10 st. C. może spędzić 2 tygodnie.
Więcej informacji o czasie i miejscu przechowywania znajdziesz na -> www.mz.gov.pl