Czy kawa może przedłużać życie? Dobre i złe strony kawy!
Kawa jest najczęściej spożywanym napojem pobudzającym na świecie. Tym samym wzbudza dużo kontrowersji. Myślę, że na dzień dzisiejszy każdy ma wyrobione zdanie na jej temat dobre lub złe. Pamiętam jak kilka miesięcy temu dostałam niemiły komentarz pod zdjęciem gdzie piję kawę o treści ” nie uczono Was na Uniwersytecie, że kawa jest niezdrowa” ( nie pamiętam dokładnie, ale brzmiał podobnie :)) Osoba była bardzo zdziwiona, że ja lekarz pokazuję światu jak piję kawę, a tym samym jej zdaniem promuję picie niezdrowego napoju. Dziś chce poruszyć ten temat i zastanowić się czy kawa jest zdrowa czy nie?!
Wiecie, że moim ulubionym słowem jest umiar? Jeśli jesteście ze mną dłużej to na pewno wiecie! Umiar jest też najlepszym słowem reprezentującym picie kawy. Badań naukowych na jej temat powstało już wiele i pokazują one jedno, że kawa ma swoje dobre i złe strony wszystko zależy od spożywanych ilości. W tym poście zaprezentuję wam jej dobre i złe cechy i będziecie mogli odnieść je do swoich indywidualnych przypadków. Pokażę też, że picie kawy w umiarkowanych ilościach może przynosić dużo korzyści. Oczywiście temat kawy i jej składników jest bardzo obszerny, ale tu chce poruszyć głównie kofeinę, która znajduję się też w herbacie, coli, drinkach energetycznych i wielu innych.
- Umiar: czyli ile można jej spożywać, aby nie wpływała na nas negatywnie?
Oceniono, że dla osoby dorosłej mniej niż 400 mg kofeiny dziennie nie wpływa negatywnie. Jeśli chodzi o dzieci i młodzież to 2,5 mg/kg m.c. powinno być bezpieczną dawką. W tym miejscu chce Was uczulić na napoje energetyczne, które w nadmiarze pije młodzież i które mają bardzo dużą zawartość kofeiny.
- Co dobrego daje nam jedna kawa?
Picie napojów zawierających kofeinę wiąże się z pewnymi krótkoterminowymi korzyściami, w tym ze zwiększoną czujnością umysłu, szybkością jego reagowania i lepszą wydajnością sportową. Kofeina, w umiarkowanych dawkach łagodzi wiele negatywnych skutków deprywacji snu i jet lagu.
- Co złego powoduję nadmierne spożywanie kofeiny?
Spożywanie dużych ilości kofeiny może wiązać się z krótkotrwałymi działaniami niepożądanymi, takimi jak ból głowy, lęk, drżenie i bezsenność, wszystko zależy jak długo w dużych ilościach pijemy kawę. Na takie działania są bardziej narażone osoby wcześniej nie spożywające kofeiny.
- Co daje nam regularne długotrwałe spożywanie napojów zawierających kofeinę:
Oczywiście tak jak wspominałam wcześniej wszystko zależy od dawki ale:
– Spożywanie kofeiny poprawia wydolność sportową, szczególnie przy sportach aerobowych. Najlepsze efekty osiąga się przy umiarkowanych dawkach kofeiny (2 do 3 mg / kg m.c.)
– Spożycie kawy wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju choroby Alzheimera. Wyniki te są poparte badaniami na transgenicznych myszach, w których suplementacja kofeiną była związana z niższym lub opóźnionym ryzykiem choroby Alzheimera.
– Spożycie kawy zmniejsza też ryzyko rozwoju choroby Parkinsona. Nie będę odkrywcza pisząc, że nie wiadomo dlaczego tak jest. Zaobserwowano jedno – efektu ochronnego nie stwierdzono u kobiet przyjmujących hormonalną terapię po menopauzie, u nich kofeina wydaje się zwiększać ryzyko choroby Parkinsona, sugerując interakcje między kawą a przyjmowaniem hormonów.
– Badania sugerują, że wysokie spożycie kawy może być związane z niższą gęstością mineralną kości i zwiększonym ryzykiem złamań u kobiet, szczególnie tych spożywających mało wapnia.
– Spożywanie kofeiny wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typ 2, chociaż przyczyna nie została ustalona. Małe badania wykazały, że podawanie kofeiny w nadmiarze może indukować oporność na insulinę i upośledzoną tolerancję glukozy. Kilka prospektywnych długoterminowych badań wykazało, że spożywanie kawy lub herbaty wiąże się z poprawą wrażliwości na insulinę i lepiej kontrolowaną glikemią poposiłkowową u pacjentów z cukrzycą. Dodatkowo kawa bezkofeinowa wiąże się także z niższymi stężeniami hemoglobiny A1c
– Kardiologia: Do trzech filiżanek dziennie może chronić przed zawałem mięśnia sercowego. Kofeina może gwałtownie podnieść ciśnienie krwi nawet o 10 mm Hg u osób jej nie spożywających, ale w przypadku osób pijących kawę regularnie występuje niewielki lub żaden wpływ na ciśnienie krwi.
– Istnieje silna zależność między spożyciem kawy, a zmniejszeniem stężenia kwasu moczowego w surowicy i hiperurykemią. W 12-letnich prospektywnych badaniach z udziałem 45 869 mężczyzn bez dny moczanowej, spożycie kawy zmniejszyło częstości jej występowania w przyszłości. Podobną zależność zaobserwowano w przypadku kawy bezkofeinowej, ale nie herbaty.
– Spożycie kofeiny wiąże się ze zwiększoną objętością moczu i częstszym opróżnianiem pęcherza.
– Nowotwory: Chociaż kilka badań wiązało spożycie kawy ze zwiększeniem lub zmniejszeniem ryzyka różnych nowotworów, brak jest ostatecznych danych. Jedyne o czym warto wspomnieć to konsumpcja kawy, jak i zielonej herbaty wiązała się ze zmniejszeniem ryzyka raka prostaty ( oczywiście zależnie od dawki kofeiny)
– Śmiertelność!!! Większość badań, ale nie wszystkie wykazało, że kawa przedłuża życie. Możliwe, że na wyniki po prostu wpływa fakt, że kawę piją zazwyczaj zdrowi ludzie. Przeprowadzona w 2014 r. Metaanaliza 18 prospektywnych badań oceniających związek między konsumpcją kawy a śmiertelnością wykazała, że spożywanie czterech filiżanek kawy dziennie wiązało się z 16-procentowym zmniejszeniem ryzyka zgonu z jakiejkolwiek przyczyny.
W podsumowaniu chce zaznaczyć najważniejszą kwestie. Osoby z chorobami kardiologicznymi nie musza rezygnować z kawy. Przyjmowanie niewielkich lub umiarkowanych ilości kofeiny lub napojów zawierających kofeinę (≤ 6 filiżanek kawy dziennie) nie wiąże się u nich ze zwiększona śmiertelnością czy udarami. Można zaś podjąć próbę odstawienia kofeiny u osób z kołataniem serca. Oczywiście najważniejsze to to co wczoraj opublikowałam na facebooku i tutaj dodam. Kobieta w ciąży może pić kawę.
Jeśli jesteś kawoszem to SMACZNEGO ale jeśli nie lubisz kawy to jej nie pij, bo pomimo tego co napisałam nie można jednoznacznie powiedzieć, że kawa jest zdrowa.
Ilości spożywanej kawy–> badanie
Parkinson–> badanie
kawa przedłuża zycie —> badanie